torstai 28. heinäkuuta 2011

Mutka matkassa

Viikonloppu mökillä oli tervetullutta vaihtelua. Pestiin yhteisvoimin pari mattoa, saunottiin ja uitiin, kerättiin vähän mustikoita ja tietysti loikoiltiin riippumatossa ja nukuin päiväunet. Oli ihanan lämmintä ja kävin järvessä varmaan yhteensä parikymmentä kertaa.


Verikokeet otettiin maanantaina ja lääkäri soitti verikokeen tuloksista tiistaina ja kertoi, että valkosoluihin kuuluvien neutrofiilien arvo oli laskenut liikaa alle viitearvojen. Arvo oli 0,4 ja pitäisi olla vähintään 0.5 jotta hoito voitaisiin antaa.
Hbl oli 111, muut arvot normaalit, myös tällä kertaa otetut maksa- ja munuaisarvot.


Hän määräsi minulle valkosolujen kasvutekijää injektiona  (Neupogen Novum) 5 päiväksi ja teki pikareseptin suoraan apteekin koneelle, pyysi hakemaan lääkkeen hetimmiten  ja tulemaan osastolle. Sairaanhoitaja neuvoisi miten itse pistän lääkkeen, koska aikaisemmin en ollut nahkaani mitään pistänyt.


Tein työtä käskettyä ja olin reilun tunnin sisään sairaalassa, vaikka apteekissa tuntui, että homma ei nyt mene ihan niin kuin pitäisi. Ensin reseptiä ei löytynyt ja proviisori lähti sen perään soittelemaan. Sitten hän kertoi, ettei lääkettä ole heillä nyt kuin 2 annosta ja että loput tulisivat seuraavana päivänä ja että lääke pitää säilyttää kylmässä enkä voisi ottaa mukaan kuin sen yhden annoksen, joka pistettäisiin hetimmiten puolen tunnin kuluessa. Lähdin siis yhden paketin kanssa sairaalaan ja kas, kun avasin laatikon siellähän pötkötti 5 kpl injektioita eikä yksi niin kuin apteekista kerrottiin. Sairaanhoitaja vei loput kylmään siksi aikaa kun ensimmäinen annos laitettiin. Hän soitti sitten sairaalan apteekkiin ja kysyi tarkemmin lääkkeen säilyvyydestä ja sieltä kerrottiin ettei mitään vahinkoa ole tapahtunut jos lääke on nyt kylmässä eikä sitä kuljeteta edelleen yli puolta tuntia lämpimässä.


Kotona sitten soittelemaan Yliopistolliseen apteekkiin ja tietysti sinne oli valtakunnallinen palvelunumero, johon sai ensin jonottaa. Lopulta pääsin läpi ja sain selitettyä asian, että en tarvitse yhtään niistä lopuista varatuista injektioista ja annoin kyllä vähän palautetta siitä, että jos henkilö on proviisori eikä farmaseutti hänen jo luulisi törmänneen aikaisemminkin tähän lääkkeeseen ja tietävän ja viimeistään hinnasta tajuavan että yhdessä laatikossa on niitä 5 kpl. Kuitissa nimittäin sanotaan että hinta on 4.193.63 €. Minuahan ei siinä muut numerot silloin kiinnostaneet kuin se 3 €, jonka maksoin kassalla, tiesinhän että tämä oli juuri se Kelan korvaama kallis lääke.


Vähän arvelutti lähteä kesäteatteriin silloin illalla, mutta ajattelin että kun katsomo on taivasalla enkä aikonut siellä ketään suuteloida niin sitten uskaltauduin ja ihan kiva juttu se oli.. Syksymmällä flunssa-aikaan lienee sitten viisainta pysytellä kaukana ihmisjoukoista jos valkosoluarvot on alakantissa. Eihän siinä muuta, mutta helpommin saa silloin infektioita ja huonommin niistä parantuu. 


Ensimmäisen injektion jälkeen en tuntenut mitään muutosta, mutta eilen sitten otettuani toisen annoksen huomasin, että olin iltapäivällä väsyneempi ja sellainen vähän auto tunne tuntui selässä. No, sillä luuytimessähän ne valkosolut syntyy/kasvaa, joten oletan että lääke tekee tehtävänsä. En sitten saanut oikein nukutuksikaan yöllä kunnolla, joten täytynee ottaa vähän pitemmät päiväunet tänään.


Menen siis maanantaina 1.8. laboratorion kautta sairaalaan päivähoitoyksikköön ja verikokeiden tulosten jälkeen, jos arvot on kohdallaan, annetaan 2. hoito saman tien. Lääkäri sanoi, että samalla annetaan tätä valkosolujen kasvutekijää, joten ehkä arvot pysyvät seuraavaan hoitoon mennessä riittävinä, enkä joudu lääkettä lisää pistämään.


Eilen kyllästyin hiusten lähtemiseen lopullisesti ja otin aamupäivällä sakset ja leikkasin koko tukan ihan kananpyllyksi, tai siltä se ainakin näytti :)  Mies sitten viimeisteli lopputuloksen illalla ajelemalla kaikki pois.
Otti ensin sivut ja sanoi sitten että tässä on meillä viimeinen mohikaani. Suruni hiusten lopullisesta lähdöstä vaihtui nauruksi ja suihkun jälkeen esittelin uuden itseni perheelle upouudessa peruukissani ja yöpaidassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti