torstai 13. syyskuuta 2012

Kontrollia odotellessa

Niin on kesä vaihtunut taas syksyksi. Omenoita on kovasti tänä vuonna, ei niitä ehdi edes syömään kun putoavat jo puusta.

Elokuu hurahti töitä tehdessä ja määräaikainen työsuhteeni päättyi 2.9.  Sitä ennen kävin jo TE-toimistossa ja sieltä ehdotettiin minulle taloushallinnon koulutusta ja ammattitutkinnon suorittamista. Ajattelin, että samapa tuo, voinhan sitä koulutuspaikkaa hakea jos sattuisin pääsemään. Ja niinhän siinä kävi, että tulin hyväksytyksi ja olen tämän viikon maanantaian aloittanut taas koulun penkillä. Tämä tosin on lyhyt koulutus, kuukausi teoriaa ja sitten 8.10. menen harjoittelemaan oppeja käytännössä. Jouluun mennessä olis sitten tarkoitus olla tutkintopaperi kourassa. Ja saanpahan tuolta ajalta nyt kuitenkin korotetun ansiosidonnaisen ja koulutusrahankin.

Joten ihan hyvä vaihtoehtohan tuo koulutus on tähän väliin , kun ei tässä oikein tiedä että ollako vai eikö olla työkykyinen.

Kävin 6.9. taas labrassa ja eipä niissä veriarvoissa ollut mitään ihmeellistä.
Hb 128 (117-155), Leuk. 2.5 (3.4-8.2), Neutr. 1.4 (1.6.-6.2), Trom. 202 (150-260). 
Leukosyytit  ja neutrofiilit vähän matalalla edelleen. Edelliseen käyntiinhän ne oli nousseet kovasti kun sain valkosolujen kasvutekijää. Nyt olivat totuudenmukaisemmat mutta pikkuhiljaa nousussa ilman lääkitystäkin jos verrataan sädehoitojen jälkeen otettuihin arvoihin.

Samana päivänä 6.9. kävin myös suunnitellusti siellä kirurgian pkl:lla, jossa basaliooman leikkaamisen jälkeisestä arpikohdasta leikattiin vielä vähän lisää ihon pintaa leveyssuunnassa. Basaliooma kun ei kuulemma koskaan lähetä etäpesäkkeitä, mutta voi lisääntyä arvessa jos ei ole riittävän laajalta alueelta poistettu. Toimenpide kesti valmisteluineen vartin verran ja reiteen tuli kolme tikkiä, jotka kävin juuri tänään poistattamassa.

7.9. kävin myös saamassa taas Rituximab-ylläpitohoitoni. Yritin kovasti kysellä kontrollikuvauksen perään. Minulle oli jo kyllä aikaisemmin sanottu, että aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua sädehoitojen päättymisestä olisi tuo kuvaus, mutta jotenkin sitä alitajuisesti olettaa ajan jo kuluneen ja odottaa että se jo olisi! En siis saanut vielä mitään aikaa mukaani mutta joka tapauksessa lokakuun aikana se sitten viimein on, eli ennen seuraavaa ylläpitohoitoa joka on taas marraskuun alussa. Tosin lääkäri oli vietävän kiireinen, eikä ehtinyt montaa sanaa kanssani vaihtamaan.

Sen verran ehti, että sain  kysyttyä häneltä mielipidettä selkäkipuun, joka on vaivannut minua jo heinäkuun lopulta alkaen. Mitään en ollut tehnyt ja itsestään vaan alkoi, oikea polvikin oli pariin otteeseen tosi kummallisen tuntuinen.  Alussa selkä oli oikealta puolelta selkärangan vierestä käsittämättömän kipeä, sitä sattui yölläkin enkä oikein tiennyt mitenpäin olisin nukkunut. Kipeä se on vähän vieläkin, mutta kipu paikallistuu melko selvästi tiettyyn paikkaan vähän ristiselästä ylöspäin ja pahenee jos istuu pitkään ja tuntuu kun selkää taivuttelee. Lääkärin mielestä oireiden perusteella kysymys olisi tavanomaisesta välilevy- tai lihasvaivasta, jota ei nyt tutkita sen kummemmin. Olen tietysti miettinyt itsekseni lymfoomaan liittyvää pahinta syytä, mutta ei auta kuin odotella sitä TT-kuvausta. Tuntuupa odottavan aika muuten todella pitkältä.

Jos kuvauksessa ei lymfoomaa näy, laitan kädet kyynärpäitä myöten ristiin ja yritän unohtaa sen sitten toistaiseksi. Vaikka mielessäni valmistaudun tietysti pahimpaan....että voisin siitä sitten jotenkin jaksaa jatkaa eteenpäin.

Olen nyt kuitenkin lisännyt liikuntaa, joogannut ja aloittanut Balletonen ja toisessakin tavallisessa jumpparyhmässä. Selkä tuntuu kyllä jo paremmalta, joten jospa se tästä. Itsestä tuntuu, että jotain näihin lääke- ja sädehoitoihin liittyvääkin nuo vaivat saattavat olla. Vatsakin oli sekaisin viikon verran silloin kun selkäkin oli pahimmillaan. Sädehoitaja sanoi ettei kannata ihmetellä jos tulee jotain jälkioireita vielä pitkäänkin hoidon päättymisen jälkeen. En vain tullut kysyneeksi, että millaisia oireita hän tarkoitti.

Synttärimatka ei nyt ole oikein edistynyt, kun en tiedä sitä kuvausaikaa. Mutta alustavissa kuvitelmissa on pitkä viikonloppu lokakuun puolivälissä jossain Euroopan kaupungissa, vaikka Prahassa.

Kiitos muuten kaikesta kannustuksesta jota olen kommentien kautta saanut. Jo silloin kun aloin tätä kirjoittaa päätin, etten julkaise kommentteja enkä vastaa niihin. Silti kommentit ovat aina tervetulleita.

Itse asiassa olisi mielenkiintoista tietää kuinka monella lukijalla on sama diagnoosi ja minkä ikäisiä he ovat. Tämä follikulaarinen lymfooma kun on käsittääkseni yleisempää itseäni vanhemmissa ikärymissä ja oletan että netin käyttö ja blogien lukeminen on sitä vähäisempää mitä iäkkäämpiä henkilöt ovat. Jos sinulla on sama diagnoosi ja haluat siitä kertoa, minulle on mahdollisuus lähettää www.cancer.fi keskustelupalstan kautta yksityisviesti. Nimimerkkini on majukka ja löytyy osiosta Elämää ylläpitävällä lääkityksellä elävät, viestiketju Follikulaarinen non-hodkinin lymfooma. Sivusto vaatii kirjautumisen. Tarkemmat ohjeet yksityisviestistä löytyvät kohdasta Keskustelufoorumi.

https://cancer-fi.directo.fi/keskustelut/keskustelufoorumi/elamaa_yllapitavalla_laakityksel/?E16237449M=10&x16237449=60560041



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti